In Europees verband (Interreg, North Sea Region) is de gemeente Groningen trekker van het project REFRAME. Doel van dit project is het herstellen van de samenhang in de regionale voedseleconomie en daarmee het vergroten van de innovatiekracht in Nederland, België, Denemarken, Duitsland en Zweden. Uitgangspunt is dat regionale voedselketens – van producent tot consument – bij kunnen dragen aan een duurzame economie en regionale werkgelegenheid.
Door voedsel lokaal te produceren en te consumeren bespaar je bijvoorbeeld op vervoerskosten en opslagkosten en bevorder je voedselkwaliteit en bewustwording rondom voedsel. Het project levert daarmee een bijdrage aan de regionale economie, duurzaamheid en ook aan behoud van het landschap.
Er kan worden voorspeld dat 5 miljoen landelijke banen vóór 2016 zullen zijn verdwenen. Deze veranderingen betreffen niet alleen de boeren, maar alle MKB-bedrijven in de voedselketen zullen zwaar worden getroffen. Er ontstaan nieuwe zakelijke kansen voor korte voedselvoorzieningsketens. Deze toeleveringsketens kunnen echter alleen slagen als ze professioneel en op de juiste schaal worden afgehandeld. Het biedt kansen op vier onderling verbonden onderwerpen:
- Verzamelen van marktrelevante regionale gegevens
- Ontwikkeling van innovatieve specialisatiestrategieën voor het MKB
- Het smeden van nieuwe vormen van regionale samenwerking en partnerschap op basis van gemeenschappelijke voordelen en gedeelde waarden
- Het verwerven van specifieke vaardigheden
REFRAME gaat de uitdaging aan!
In een proeftuin, bestaande uit vijf regionale pilots, zullen partners het Regional Food Frame (RFF) demonstreren als een effectieve aantal maatregelen om de stedelijke voedselbehoeften en regionale voorzieningen op te schalen en tegemoet te komen. Nieuwe data zal de sterke punten en de middelen van de regio’s onthullen om aan de vraag naar en het aanbod van voedsel te voldoen.
REFRAME biedt de ondersteunende infrastructuur voor voedsel-gerelateerde MKB’s om slimme specialisatiestrategieën te ontwikkelen en te implementeren in voedselketens op de assen van stad en platteland. Op weg naar de ontwikkeling van een eigen RFF zullen alle pilots een routekaart met 5 stappen gebruiken. Er wordt een transnationaal proeftuin opgezet om de ontwikkeling van vaardigheden en training van alle belanghebbenden te ondersteunen.
REFRAME consolideert de knowhow die nodig is om deze regionale voedselframes op te zetten in een transnationaal netwerk van experts, elk nauw verbonden en verankerd in haar eigen pilotregio.