Sponge Cities

In het zogeheten Sponge City-programma zeggen de Chinese autoriteiten verschillende maatregelen te nemen om het overtollige water van hevige regenbuien op te vangen en zo de wateroverlast tegen te gaan. Hierbij worden maatregelen als groenblauwe daken, permeabele wegen, waterzuiveringsinstallaties en pleinen voor regenwateropslag- en hergebruik onderzocht. De Hanzehogeschool Groningen heeft ruim 25 jaar ervaring op het gebied van sponssteden en …

IWASTO: Flood Free Manila

(Mega) steden worden geconfronteerd met problemen die het gevolg zijn van verstedelijking en klimaatverandering, zoals hitte stress, droogte, overstromingen, lucht- en watervervuiling en slechte sanitaire omstandigheden. De Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Rotterdam namen, samen met verschillende nationale en internationale partners, het initiatief om IWASTO op te zetten. betekent corrigeren en voorkomen. Het programma IWASTO richt zich op het …

Sub-Urban

Europees kennisnetwerk van de stedelijke ondergrond COST is het langstlopende Europese kader ter ondersteuning van transnationale samenwerking tussen onderzoekers, ingenieurs en geleerden in heel Europa. SUB-URBAN heeft partners uit heel Europa en internationale partners uit Israël, Rusland, Bangladesh en Hong Kong. Partners uit Nederland zijn de Hanzehogeschool Groningen , gemeente Rotterdam en Deltares. Het doel van het Sub-Urban netwerk is …

Hanseatic City Challenge

De Hanseatic City Challenge maakte deel uit van de 37e editie van de ‘International Hanseatic Days’, gehouden van 15 tot 18 juni in Kampen, Nederland. De centrale vraag van de uitdaging was: hoe kunnen we onze Hanzesteden beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Het winnende idee kwam van team Groningen (gemeente Groningen, Hanzehogeschool en VITENS) Dit innovatieve idee heet ‘Hanseatic …

Climatescan.nl

De laatste jaren worden er wereldwijd steeds meer adaptieve maatregelen tegen klimaatverandering getroffen in stedelijke gebieden. Het doel van climatescan is de internationale kennisuitwisseling over klimaataanpassingsprojecten door middel van een interactieve web-based applicatie. De Hanzehogeschool coördineert dit project met meer dan 100 actieve deelnemers van over de hele wereld (zowel publieke als particuliere belanghebbenden). Climatescan.nl is bewezen een succesvol instrument …

KANS Netwerk

Groningen is lid van het Nederlands Klimaatadaptatienetwerk in middelgrote steden (KANS). Hierin werkt Groningen samen met andere Nederlandse steden samen aan klimaatveranderingskwesties die specifiek zijn voor middelgrote steden. De onderwerpen waarop deze steden zich op richten zijn: (1) klimaatverandering op wijkniveau, (2) klimaatadaptatie en de nieuwe omgevingswet en (3) stad en omgeving. Het ministerie van I&M, CAS, Tilburg en Planbureau …

City Deal Klimaatadaptatie

City Deal Klimaatadaptatie is een samenwerkingsovereenkomst tussen publieke partners en (semi)private samenwerkingspartners met als doel een doorbraak in de aanpak van klimaatadaptatie in Nederlandse steden te bereiken. De Hanzehogeschool is bij hierbij betrokken om zo effectiever te werken aan klimaatbestendige steden, van Hoogeveen tot Manila. De City Deal Klimaatadaptatie werkt aan de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie: in 2020 is klimaatbestendig ontwikkelen, …

Internationaal onderzoeksverband INXCES

INXCES ontwikkelt in internationaal, multidisciplinair onderzoeksverband technologische methoden voor risico-inschatting en omgaan met wateroverlast en droogte in urbane regio’s. De Hanzehogeschool Groningen is één van de initiatiefnemers van deze internationale samenwerking. In het technisch-wetenschappelijk onderzoek wordt gebruik gemaakt van innovatieve 3D terrein analyse, visualisatie technologie en state-of-the-art satellietwaarnemingen om kosteneffectieve risicoanalyse tools te ontwikkelen voor gebeurtenissen als grondstabiliteit en –verzakking, …

Coastal Resilience Research Group

De Coastal Resilience Research Group (CRRG) is een multidisciplinaire onderzoeksgroep van de Faculteit voor Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit van Groningen. De onderzoeksgroep focust op het versterken en in stand houden van duurzame, weerbare gemeenschappen in regio’s waar overstroming en andere klimaateffecten een reële bedreiging vormen.

Ecomunitypark

Ecomunitypark in Oosterwolde is het bedrijventerrein van de toekomst: een ecologisch werklandschap waar innovatie, ondernemen en het delen van kennis en faciliteiten centraal staan. Het park wordt één van de mooiste werklandschappen die Nederland rijk is, met een uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteit. 55% van het gebied bestaat uit groen en water en slechts 45% wordt bebouwd. Alle bedrijven op dit terrein …