Stadslandbouw en buurtmoestuinen

Steden in Noord-Nederland stimuleren inwoners actief om buurtmoestuinen te initiëren. Stadstuinen gaan verstening (en daarmee hittestress en wateroverlast) tegen, dragen bij aan een aangenaam leefklimaat en zorgen voor bewustwording van en betrokkenheid bij klimaatadaptatie. in Groningen zijn een zeventigtal moestuin-initiatieven actief, in Leeuwarden een veertigtal. De gemeenten en initiatiefnemers maken afspraken met maatschappelijke organisaties over afname, spreiding en ondersteuning, zoals …

Combi Stresstest Noord-Nederland 1.0

Vanuit een triple helix benadering, waarbij overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken, zijn in verschillende steden en provincies in Noord-Nederland de gevolgen van intensieve neerslag en hoge temperaturen in beeld gebracht. Ook mogelijke oplossingen voor problemen op specifieke locaties zijn aangedragen en geanalyseerd. In Masterclasses zijn de resultaten en opgedane kennis vervolgens verspreid onder overheden en andere belanghebbenden. Een van de …

Versnellingstafel: Groene Gevels

De gemeente Groningen heeft in het kader van haar klimaatbeleid een Versnellingstafel Groene Gevels opgezet. De gemeente committeert zich samen met grote werkgevers in de stad Groningen aan het vergroenen van de gevels van gebouwen in de stad Groningen. Stenen en betonnen muren worden omgetoverd tot groene verticale tuinen. Deze zorgen voor nóg meer groen in de stad, wat bijdraagt …

Groencompensatie Groningen

De gemeente Groningen stelt met ingang van 1 september 2017 een groencompensatieregeling in. Dit komt erop neer dat er voor gekapte bomen nieuwe bomen in de plaats moeten komen, liefst zo dicht mogelijk op de plek van de gekapte boom. Uitgangspunten zijn het voorkomen dat belangrijke groenstructuren worden aangetast en het behouden van de bestaande hoeveelheid groen. Als directe groencompensatie …

Gratis geveltuinen op bestelling

Geveltuinen liggen op de grens van particulier bezit en de openbare ruimte. Als bewoners dat willen legt de gemeente Groningen geveltuinen aan in hun straat. In ruil voor een koffie- en persmoment levert Operatie Steenbreek dan de beplanting. De gemeente ondersteunt in het materiaal en technische kennis en kunde.

Groene daken

De vaak onbenutte ruimte op stadsdaken kan worden getransformeerd tot groene levendige tuinen. Een groen dak houdt water vast, filtert fijnstof en biedt plek voor vlinders, vogels en insecten. Een groen dak draagt bij aan een koel huis in de zomer en zorgt voor lagere stookkosten in de winter. Groene daken dragen, gezien het grote totale dakoppervlak, in belangrijke mate …

Operatie Steenbreek

Tegenwoordig hebben veel mensen een verharde buitenruimte. Verstening van tuinen zorgt voor toename van het ‘hitte-eiland-effect’, lagere biodiversiteit, wateroverlast en luchtverontreiniging. Om mensen bewust te maken voor de voordelen van een groene tuin, zijn de grootste steden in Noord-Nederland, Groningen en Leeuwarden, aangesloten bij de Operatie Steenbreek. Door inwoners te enthousiasmeren om de tuin te vergroenen kunnen de negatieve gevolgen …

Health-i-care

Er bestaan goede relaties met de World Health Organisation van de VN op het gebied van (onderzoek naar) infectieziekten. De regio Noord-Nederland werkt ook op dit vlak op mondiaal niveau aan een veranderend klimaat en de daarbij horende effecten. Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve producten en technologieën, die de bevolking tegen infecties …

Healthy Ageing

Klimaatadaptatie wordt in Noord-Nederland integraal aangepakt: fysieke omgeving, gezondheid, en gedrag zien we als integrale factoren die elkaar kunnen versterken. Healthy Ageing (een gezonde levensloop) is al jarenlang een speerpunt in Noord-Nederland. Binnen het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) werken kennisinstellingen, noordelijke overheden en bedrijven sinds 2009 samen aan het vergroten van het aantal gezonde levensjaren. In Groningen bijvoorbeeld …