In Europees verband (Interreg, North Sea Region) is de gemeente Groningen trekker van het project REFRAME. Doel van dit project is het herstellen van de samenhang in de regionale voedseleconomie en daarmee het vergroten van de innovatiekracht in Nederland, BelgiĆ«, Denemarken, Duitsland en Zweden. Uitgangspunt is dat regionale voedselketens – van producent tot consument – bij kunnen dragen aan een …
STINGS
De interdisciplinaire werkgroep STINGS van de Rijksuniversiteit Groningen zet zich voor duurzame en stabiele samenlevingen in ontwikkelingslanden. Leden van deze groep zijn bezig met diverse projecten op het gebied van duurzaamheid, zoals het gebruik en de regulering van biotechnologie in Afrika, het aanpakken van stedelijke kwetsbaarheden, het aanmoedigen van innovatie op het gebied van aardappelteelt en het bevorderen van technologische …
Kenniscentrum Biobased Economy
De Hanzehogeschool Groningen heeft in 2016 het kenniscentrum Biobased Economy opgericht. Binnen dit kenniscentrum wordt praktijkgericht onderzoek gedaan op het gebied van transitie naar een duurzame bio-economie door lectoren, promovendi, docenten, studenten en externe deskundigen. De Hanzehogeschool Groningen werkt nauw samen met het MKB en grote bedrijven om nieuwe biobased producten, processen en bedrijvigheid te ontwikkelen, zoals dat momenteel met …
Europese voorbeeld regio Biobased Economy
Het wordt in de toekomst steeds belangrijker om duurzaam om te gaan met landbouwgronden voor de productie van voedsel en andere producten. Noord-Nederland heeft alle ingrediĆ«nten die nodig zijn om internationaal een prominente rol in te nemen op het gebied van de Biobased Economy. Noord-Nederland heeft een combinatie van sterktes: goede zeehavens, een chemie- en kunststoffencluster, sterk ontwikkelde akkerbouw met …
Drinkwater uit zeewater
Door klimaatverandering staat in de wereld de beschikbaarheid van zoetwater onderdruk. Hitte, verdroging, zeespiegelstijging en veranderende klimaatzones zijn hier de belangrijkste oorzaken van. In Noord Nederland wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar het winnen van zoetwater uit zeewater. De ontwikkeling van duurzame technieken (laag energieverbruik en zonder chemisch afval) verwijderen het zout waardoor zoetwater overblijft. Wetsus werkt samen met 22 Europese …
Gebiedscoƶperatie Westerkwartier
De Gebiedscoƶperatie Westerkwartier is een innovatieve vorm van het koppelen van overheden, bedrijven en initiatieven om te komen tot het āplatā en lokaal organiseren van diverse ketens. De Gebiedscoƶperatie verbindt groene ondernemers, natuurbeheerders, kennisinstellingen, overheden en burgers in de regio. De coƶperatie richt zich op de themaās voedsel, energie, waterbeheer, natuur, biobased economy, gezondheid en welzijn en zorg. De werkwijze …
Project Spaarwater
Ten gevolge van een stijgende zeespiegel en klimaatverandering nemen verzilting en droge periodes in de Waddenregio toe. Het project Spaarwater richt zich op het verbeteren en goed houden van de bodem en het zorgen voor voldoende zoetwater voor de landbouw. In Hornhuizen is een pilotlocatie ingericht waarbij door aangepaste drainage de zoetwaterbel boven het brakke grondwater wordt vergroot. Hierdoor is …
Project E-pieper
Onder de vlag van āThe Potato Valleyā is het project E-pieper gestart. Het project heeft tot doel het optimaliseren van het gehele aardappelteeltsysteem. Via een data-intensief productiesturing systeem wordt gewerkt aan significante toename in opbrengsthoeveelheid, opbrengststabiliteit en kwaliteit van aardappelen, alsmede aan significant lagere milieubelasting en efficiĆ«ntere, climate smart ketens.
Zilte teelt
Door zeespiegelstijging en bodemdaling verzilt de kostbare landbouwgrond van Noord-Nederland. Alle reden om te zoeken naar klimaatadaptieve strategieĆ«n, want Noord-Nederland is essentieel voor de wereldwijde voedselvoorziening. In Noord-Nederland wordt daarom geĆ«xperimenteerd met de zilte teelt van aardappelrassen (zie The Potato Valley) en groenten. En met de duurzame, ecologische kweek en teelt van zilte gewassen, zeewieren en schelpdieren zoals kokkels (zie …
The Potato Valley
The Potato Valley is het kennisplatform voor pootaardappelen met duurzame en klimaatadaptieve teelt en productie als doel. The Potato Valley is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, wetenschap, bedrijven en overheid. The Potato Valley investeert in onderzoek en experimenten met adaptieve kwaliteiten, zoals ziekteresistentie, toekunnen met minder bemesting, abiotische stressbestendigheid en geschiktheid voor zilte teelt. Het belang van Noord-Nederland voor wereldwijde voedselvoorziening …